Αρχειακα

προεπαναστατικος οικισμος

Η Λαβανίτσα επιλέχθηκε ως ιστοσελίδα, ως προεπαναστατικός οικισμός έχει την ύπαρξή της στον χώρο του χωριού πριν από τον 16ο αιώνα και διατηρήθηκε μέχρι το 1836, αλλά και μεταγενέστερα. Το παρόν ιστολόγιο ειναι επέκταση της ιστοσελίδας http:wwww. lavanitsa.gr

Σε αυτό το ξέφωτο, λίγα μόλις μέτρα κάτω από την κορυφή του βουνού-«Καραούλι ή Λαβανίτσα». Κάποιοι μη ανέχοντας την τυρανία του Τούρκου κατακητή ρίζωσαν σε αυτά τα απάτητα και δύσβατα μέρη για να ζήσουν ελεύθεροι

Τη Λαβανίτσα, όπως θα δούμε, πολλοί ιστορικοί ερευνητές, της προ-επαναστατικής και μετά-επαναστατικής περιόδου του 1821 την ταυτίζουν με την Γιαννιτσού. Είχε τρεις ενορίες και τέσσερεις ιερείς 
Σήμερα το μέρος αυτό, είναι απλώς ένα τοπωνύμιο στον ευρύτερο χώρο της Γιαννιτσούς
Σκοπός
Η ιστισελίδα αυτή, είναι προσωπική και έχει σαν σκοπό να φωτίσει τις άγνωστες πλευρές της ιστορίας, την ίδρυση και εξέλιξη του χωριού, μέσα από τα διάφορα ιστορικά βιβλία: τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α .Κ), τις έγγραφες αρχειακές αναφορές από την Πρόθεση της Μονής της Ρεντίνας (Μονής Κορώνης) και την τοπική ιστορική αφήγηση των παλαιοτέρων.

► Να αναδείξει τους αγωνιστές του χωριού, που πήραν μέρος στον ξεσηκωμό του 1821. Οι οποίοι μετά την επικράτηση της επανάστασης, μετανάστες πλέον στον ίδιο τους το χώρο, δημιούργησαν ένα πολυπληθές χωριό στα αιματοβαμένα πρανή τη Όθρυς. Τα από αιώνων, φυσικά περάσματα βαρβαρικών και άλλων φύλλων, από την Θεσσαλία, για να καταλάβουν τις ακμάζουσες φθιωτικές πόλεις: Ελλάς, Φθία, Σπερχειές, Μακρακώμη, Νέαι Πάτραι (Πατρατζίκι)

► Να φωτίσει τις δυκολίες, τις στερήσεις και τις προσπάθειες των κατοίκων τα πρώτα 50 χρόνια, ως ακροτελεύταιον τμήμα της ελληνικής επικράτειας, μετά τη χάραξη των συνόρων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, σύμφωνα με το πρωτόκολλο (Συνθήκη) του Λονδίνου του 1832, στην κορυφογραμμή της Όθρυς.

► Να ξαναθυμυθούμε οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι:

►Τα επαγγέλματα που χάθηκαν

►Τις κοπιαστικές εργασίες των ανθρώπων με τις γεωργικές ασχολίες, της αλλοτινής εποχής, με τη μάνα γη..

►Τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τις δοξσίες

►Να αναδείξει την πορεία και την εξέλιξη του χωριού αυτού, πριν και μετά την επανάσταση του 1821
Η ιστοσελίδα δεν ασχολείται με τις προσωπικές ιστορίες των κατοίκων ούτε με τα γενναιολογικά της κάθε οικογένιας.

Για κάθε ενδιαφερόμενο για αυτά είμαστε στη διάθεσή του να τον βοηθήδουμε με υλικό

Φωτογραφία από το αρχείο του Πολιτστικού Συλλόγου Γιαννιτσούς
Γενική άποψη της Γιαννιτσούς από τη θέση Κούμαρο, όπως είναι σήμερα, αγναντεύοντας προς τον καταπράσινο φθιωτικό κάμπο.
Λαβανίτσα ή Γαλβανίτσα ή Γλαβανίτσα ή Γκλαβανίτσα
Ετυμολογία της λέξης: Λαβανίτσα= λάβα= ρευστή ύλη από τα έγκατα της γης ή Μικρολίβαδο = μικρό λιβάδι.( Μ. Σταματελάτος)
Ο Ι. Βορτσέλας στο βιβλίο του «Φθιώτις» Αθήνα 1907 στη σελίδα 39-44 για το βουνό της Λαβανίτσας ή Γλαβανίτσας και δή για τα ιαματικά νερά των Λουτρών Παλύστομου γράφει:
«Από την οροσειρά της Όθρυς με την ονομασία Γλαβανίτσα* εκκρίνονται και τα θερμά νερά των ιαματικών πηγών των Λουτρών Πλατύστομου …………. Εκεί δε ένθα το λεκανοπέδιον τούτο διασχίζεται εις δύο υπό του από της υπερκείμενης Γαλβανίτσης2 καταρρέοντος ρύακος εκ Β προς Ν ρέοντος, και ουχί πολύ απέχοντος από της ρηθείσης θερμής πηγής, αναβρύει παρά την αριστεράν του ρύακος τούτου όχθην παρά τας ρίζας δύο βαθύσκιων και υψίκορφων πλατάνων η ψυχρά ιαματική του Πλατύστομου πηγή»…*Λαβανίτσα ή Καραούλι, το δυτικότερο τμήμα της οροσειράς Όθρυς που ενώνεται με το Τυμφρηστό
Η θερμή πηγή 33,6ο Κ, χαρακτηρίζεται ως αλκαλική θειοπηγή χωρίς οσμή.
Ενώ η ψυχρή (υπόθερμος) νεροπηγή 25,5ο Κ, έχει οσμή υδρόθειου και χαρακτηριστική γεύση. Οι δε πέτρες γύρω από τον πυθμένα του ρέματος Γαλβανίζονται ή Γλαβανίζονται ( επιχρίονται) ανοικτό-φαιόχρωμες. Πιθανότερη προέλευση της λέξης της Λαβανίτσα, από το Γλαβανίτσα ή Γαλβανίτσα από παραφθορά στο πέρασμα του χρόνου.

Για περισότερα⇒http://www.lavanitsa.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.