Δημος Μακρακώμης

Αγωνιστες Σκορλια

Αγωνιστές Σκόρλια του Δήμου Μακρακώμης

  Κατάλογος-αριστεία-βαθμοί

Πριν περάσουμε στην ονοματολογία των αγωνιστών, λίγα λόγια για το χωριό Σκόρλια.

Τα Σκόρλια σήμερα Πτελέα: Βρίσκονται στα Δυτικά πρανή της   Όρθρης.  Ως Προεπαναστατικός διαλυμένος οικισμός, διατηρήθηκε και μετά το 1836, αλλά και μεταγενέστερα. «Ο Πουκεβίλ τα τοποθετεί ως «Σκόρλια» στο τμήμα «Πολιτοχώρια» του κτηματολογίου Πατρατζίκ με 10 σπίτια.

Ο Γιώργος Δημητρίου δημοσιογράφος ερευνητής, στα «Φθιωτικά Χρονικά» του 2006 με τίτλο «Πόλεις Κωμοπόλεις, χωριά και οικισμοί στη Φθιώτιδα» γράφει: α/α 510 Σκόρλια Φθ. Προεπαναστατικός διαλυμένος οικισμός επί της Δυτικής Όρθρυος, οι κάτοικοί του οποίου δημιούργησαν την Πτελέα και της έδωσαν αρχικά το όνομα του χωριού τους. προεπαναστατικά ανήκε στα «Πολιτοχώρια» ενώ μετεπαναστατικά πάντα στο Δήμο Μακρακώμης.

 (476) Πτελέα Φθ.(Σκόρλια) Μετονομασία  Δ/μα. 17-7-1930 ΦΕΚ  251/1928. Αναφέρεται στην πρόθεση της Ρεντίνας ως «Σκορλιαριώταις» Είναι μετεπαναστατικός οικισμός που προήλθε από τη συνοίκηση των κατοίκων του χωριού Σκόρλια, της κώμης Κουκιά και του χωριδίου-κτήματος-Λεύκα. Συνοικισμός Μακρακώμης( 1836-1912).  Σήμερα Δ.Δ.Δ .Αγίου Γεωργίου με 345 κατοίκους.

Ο Βασίλης Σπανός, στο «1ο Συνέδριο Φθιωτικής Ιστορίας» που έγινε στις 3-4 Νοεμβρίου 2001 στο Κάστρο της Λαμίας, στην εισήγηση του με τίτλο: «Οι οικισμοί της Φθιώτιδας στην πρόθεση της μονής της Ρεντίνας» αναφέρει:

α/α 78 Σκορλιαριώταις;; ως σημερινά Σκόρλια της Μακρακώμης. Αναφέρεται  στα φ.187α- 187β με τους οικισμούς Ζεμιανή και Νεοχώρι. Στα φ.188α-201β και μεταγενέστερα των πρώτων

α/α 24 Ζεμιανή ή Ζημιανή, το σημερινό Δίκαστρο Τυμφρηστού, Αναφέρεται στα 187α-187β με τους οικισμούς Νεοχώρι και Σκορλιαριώτους. Στα φ.188α-201β, υπάρχουν γραφές μεταγενέστερες της πρώτης.

Μετά τον καθορισμό των συνόρων και την  οριστική αναγνώριση αυτών στο φρύδι της Όρθρυος  1832  και την αποχώρηση και του τελευταίου Τούρκου Στρατιώτου 1833. Το νεοσύστατο ελληνικό Κράτους με Βασιλικό Διάταγμα  1833 ΦΕΚ 3 1ο /1/1834 «Περί συστάσεως Δήμων»: Τα Σκόρλια, το Ροβολιάρι, η Τσούκα, η Βήτωλη, τα Θραψιμιώτικα Καλύβια, Η Βαρυμπόπη, το Λιτόσιλο, τα Γιαννιτσώτικα Καλύβια το Πλατύστομο, συγκρότησαν το Δήμο Μακρακώμης. Μαλιστα σε μια ανεπίσημη απογραφή που έγινε το 1835, κράτησε δύο χρόνια, ξεκίνησε το 1834 και τελείωσε το 1835, τα Σκόρλια είχαν 12 οικογένειες και 54 κατοίκους.

Ανοίξτε το pdf για να δείτε   όλα τα πιστοποιητικά των αγωνιστών⇒ Αγωνιστές Σκόρλια

Για τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου http://www.lavanitsa.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.