Δημος Μακρακώμης

Μακρακωμητες Αγωνιστες

    Αγωνιστές του 1821

Δήμος Μακρακώμης-Μακρακωμήτες αγωνιστές του 21
Αριστεία ή Εθνόσημα ή Νομισματόσημα

Με την έλευση του το 1833, ο Όθωνας θέλοντας να κερδίσει την εύνοια των Ελλήνων, εξέδωσε βασιλικό διάταγμα με το οποίο καθιερώθηκαν τα αριστεία, εθνόσημα ή Νομισματόσημα, προς τιμήν και επιβράβευση των αγωνιστών που πήραν μέρος υπέρ της ανεξαρτησίας της πατρίδας αγώνα…..
Τα Εθνόσημα αυτά είχαν σχήμα σταυρού. Από τη μια πλευρά έγραφαν «Τοις προμάχοις της πατρίδος» και από την άλλη «Όθων Βασιλεύς της Ελλάδος». Συνοδεύονταν δε αυτά από ένα δίπλωμα. Ο σταυρός και μια κυανή ταινία που τα συνόδευε, στις επίσημες γιορτές οι αγωνιστές τα φόραγαν στο στήθος. Οι μεν αξιωματικοί έπαιρναν αργυρό, οι δε υπαξιωματικοί χάλκινο και οι στρατιώτες σιδερένιο. Οι κάτοχοί τους αποκτούσαν ως προνόμιο, δημόσιες διακρίσεις και θέσεις, αλλά και προικοδοτήσεις με χρηματικά γραμμάτια, για αγορά χωραφιών, υδρόμυλων κ. ά.
Για να πάρουν όμως το νομισματόσημο ή αριστείο ή εθνόσημο, έπρεπε σύμφωνα με το Η΄ ψήφισμα της Εθνικής εθνοσυνέλευσης να έχουν συμπληρώσει το 30ον έτος της ηλικίας των. Οπότε απευθυνόταν στους κατά τόπους τοπικούς οπλαρχηγούς και ζητούσαν να τους δοθεί το πιστοποιητικό εκδουλεύσεων-προσφορών στην επανάσταση. Στο πιστοποιητικό αναφέρονταν: οι μάχες που πήρε μέρος, κάτω από τις διαταγές ποίου οπλαρχηγού , ποιά θέση-βαθμό κατείχε μέσα στην ομάδα, πόσους άνδρες είχε στην οδηγία του (ομάδα) και άλλα. Το πιστοποιητικό αυτό, αφού το υπέγραφε ο οπλαρχηγός, έπρεπε πρώτα να επικυρωθεί για το γνήσιο της υπογραφής των εκδοτών από τον Δήμαρχο ή τον Δημαρχιακό πάρεδρο. Στη συνέχεια το πιστοποιητικό αυτό, ο αγωνιστής με μια αίτηση τα κατέθετε στο Δήμο του, με την παράκληση να αποσταλούν προς την Επί των Στρατιωτικών Γραμματεία, ώστε οι επιτροπές με βάση τα στοιχεία του πιστοποιητικού να εκδώσουν και τον ανάλογο βαθμό και εθνόσημο.

Πολλοί είναι οι αγωνιστές που διαφώνησαν με τον βαθμό που τους κατέταξαν οι επιτροπές, αλλά και για το εθνόσημο που τους στάλθηκε. Δεν είναι λίγοι από αυτούς που κατέφυγαν στα δικαστήρια όταν αδικούταν. Για πολλούς η δικαίωση ήλθε μετά το θάνατό τους, όταν οι απόγονοί τους ή οι χήρες αυτών συνέχισαν τον αγώνα στα δικαστήρια.

Η παρούσα έρευνά μας βασίστηκε στους καταλόγους του Υπουργείου των Στρατιωτικών της οθωνικής περιόδου και βρίσκονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και στο τόμο Αριστεία. Ασφαλώς η ερευνά μας δεν είναι ολοκληρωμένη και δεν τελειώνει εδώ. Ελπίζουμε στο μέλλον να προστεθούν και άλλα ονόματα, αλλά και να αναρτήσουμε στο διαδίκτυο τα πιστοποιητικά και τις αιτήσεις πολλών απ’ αυτών. Ευελπιστούμε να υπάρξουν νέοι συνεχιστές.
ΟΙ υπό κατάρτιση κατάλογοι ονομάτων των αγωνιστών για τα παρακάτω χωριά, βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και μόλις ολοκληρωθούν θα είναι κοντά σας

Χωριά της αριστερής όχθης του Σπερχειού.
Αμούρι
Αρχάνι
Ασβέστης
Βαρυμπόπη
Γιαννιτσού (Γιαννιτσώτικα Καλύβια)
Γραμμένη ( Γδαρμένη Ράχη)
Δερβέν Καριά
Καλαμάκι
Καστρί
Κούρνοβο
Λυτόσιλον
Μάκρυση
Πλατύστομο
Ροβολιάρι
Σκόρλια
Στύρφακα
Τσούκα
Λιανοκλάδι και Ζέλη ή Ζηλευτό, μέχρι στιγμής δεν μας απασχόλησε
Ευχαριστούμε τα Γ.Α.Κ για την αμέριστη συμπαράσταση και ανιδιοτελή βοήθεια του πάντα πρόθυμου προσωπικού του.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους αγωνιστές των παραπάνω χωριών   : http://www.lavanitsa.gr

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.